The Mall, Blackburn

Value: £34,000,000

Size: 250,000 sq./ft

Completion Date: July 2010

Client: The Mall Corporation

Sector: Retail

Project Team: Simon Hastings


Colman Architects undertook a complete review of The Mall, Blackburn then developed proposals for the refurbishment of the whole centre and a 250,000 sq./ft extension to the value of £34m. The project included a 3 storey extension comprising 20 new retail units ranging from 4,000 sq./ft to 50,000 sq./ft. with a 68,000 sq./ft lower level continental style market of 90 local market stalls. 200 car parking spaces were created on a new 3 level car park, above.

A double height mall and 3 storey glazed atrium at the heart of the extension completed The Mall circulation loop. The existing malls were refurbished to match the interior design of the new malls.

The West entrance was marked with a new clock tower in an elliptical form with an envelope of structural glazing, enclosing a central lift shaft wrapped with an open edged staircase and with a colour-changing lighting design.

The development won a BCSC/Revo award and has significantly strengthened the Shopping Centre and regeneration within the city centre.

“Winner of the BCSC Refurbishment Award”